הבלוג שנחנך בפוסט זה נקרא על שם השיר הפותח את My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky, אלבומם המופתי של הסוואנס שיצא בשנת 2010. בחרתי בשם כי הוא מייצג בתמציתיות את אחת מהתיאוריות המופרכות שלי הטוענת שמילים מושרות הן בדרך כלל מיותרות ופוגמות בהנאה (שלי) ממוזיקה. על פי התיאוריה המופרכת, מעגנות המילים את המאזינים במשמעות מאוד ספציפית ומונעות מהם הפלגה על כנפי הדמיון שמוזיקה אינסטרומנטלית יכולה לאפשר. באמצעות התיאוריה הזאת הצלחתי להסביר לעצמי ולאחרים את הטעם המוזיקלי שלי ובמיוחד את העובדה שאינני מעריץ נלהב של שירים עם מילים בעברית.
אישוש לתיאוריה מצאתי בערב גשום שבו נסעתי ברכבי בדרכי לביתי בר"ג כאשר אני מנווט באמצעות Waze ובמקביל דיסק של אהוד בנאי התנגן ברקע. מהר מאוד מצאתי את עצמי מובל באמצעות הוויז ל"פרדס חנה-כרכור" משם המשכתי ומצאתי את עצמי "עומד על גשר ההלכה מחפש את דרך השלום", ולבסוף הגעתי "לחדר נעוריו" של בנאי המוכשר. בנאי שסבל מחום גבוה לא אהב את ביקור הפתע שלי ולא האמין לי שהכול באשמת ההנחיות שנמסרו באמצעות הדיסק שלו לווויז הארור.
האירוע הזה כמובן לא התרחש במציאות אבל הוא ממחיש את הטענה שלי – כשאני מקשיב לשיר בעברית החופש שלי לדמיין מוגבל. בשירים באנגלית החופש הזה קצת יותר רחב ולו רק בשל הצורך לתרגם בראש את המילים. ובמוזיקה אינסטרומנטלית המופשטת באופן יחסי ממשמעויות ספציפיות החופש הזה נרחב למדי. אז למה בכל התיאוריה הזאת מופרכת? בגלל אלבומים כמו בנג'י של סאן קיל מון.
את סאן קיל מון של מארק קוזלק הכרתי באופן שטחי לאורך השנים. כבר מימי הרד האוס פיינטרס, נשמעו לי האלבומים של קוזלק כמלנכוליים מדי עבורי, וחמור מזה ככאלה שנותנים משקל כבד מדי למילים. השנה יצא לקוזלק אלבום חדש שזכה לביקורות מהללות ולתשבחות ממספר חברים שאני מעריך את טעמם המוזיקלי. כל אלה שיכנעו אותי לתת לקוזלק הזדמנות נוספת. כבר מההאזנה הראשונה הבנתי שמדובר באלבום יוצא דופן. הבנתי כי מדובר לא רק באלבום של מילים אלא באלבום שמילותיו לא מרפות ממך. הסיפורים שמספר קוזלק בשירים כאילו לקוחים מיומנו האישי. חלק מהשירים מספרים על חוויות מרגשות ובדרך כלל מעציבות כמו נסיעה להלוויה של בת דוד רחוקה או על החשש מהכאב שכרוך בסידור חפציה של אימו של קוזלק לאחר שיגיע יומה. שירים אחרים מתארים מצבים אינטימיים מיניים ואפילו רפואיים שגרמו לי תחושה לא נוחה של אדם המקשיב לדברים שאינם מיועדים לאוזניו.
בכל מקרה, גם בשירים המרגשים וגם באלו המטרידים ניכרת איכות אחת בולטת שהולכת ונעלמת מהמוזיקה של ימינו – כנות. הכנות הזאת התגלתה בהופעה של סאן קיל מון לפני מספר ימים בתל אביב כתכונה העלולה להיות מאיימת ואף אלימה. אולם, בעידן של מוזיקה שאפילו לא מתיימרת לייצג אמת, בתקופה של מוזיקה אירונית ושל שירים עם מילים מעורפלות או/ומגניבות, ובתרבות שהפכה את הפוליטיקלי קורקט לתו תקן אמנותי, הופכת הכנות לא רק למצרך מבוקש אלא לדעתי גם לאוונגרד חתרני. חתרנות זו מצידה מאפשרת מצידה טווח רחב של רגשות ומחשבות שמוזיקה אינסטרומנטלית תתקשה להעניק למאזינים. בשל הכנות של קוזלק והיכולת שלו לרגש וגם להטריד באמצעות שירי רוק הופך בנג'י ליצירת אמנות יוצאת דופן ולאלבום שיככב במעלה סיכום השנה שלי שיתפרסם בימים הקרובים.
מעניין מה שקורה עם האלבום הזה והתהודה והאימוץ לה הוא זוכה מקהל אינדי רחב – אחד שלרוב לא מכיר וקשה לו עם קוזלק.
דווקא בקרב המעריצים – הקונצנזוס הוא שזה אלבום חלש שלו באופן יחסי. יש לו (יחד עם הפיינטרס) לפחות 6 (!!) אלבומים טובים ממנו בודאות – Colorful Hill, Rollercoaster, Ocean Beach, Blue Guitar, Great Highway, April. וגם את המקום השביעי לא הייתי מעניק לBENJI כל כך בקלות.
אנשים מתעניינים בו בעיקר בגלל הטקסטים והנגישות שלהם, שהופך את זה לאלבום קל לעיקול באופן יחסי. המוזיקה אינה אמנם קליטה או פשוטה באופן מיוחד, אבל המילים מאוד ברורות, נגישות, תמיד ברור על מה השיר מדבר והמסר פשוט נדחף לך באגרסיביות לפרצוף. אין צורך להתאמץ כדי להבין או לעקוב אחרי השירים ולכן זה אלבום נגיש מאוד, באופן יחסי.
מאוד קל לבלבל את הנגישות הזו עם כנות. הכנות היא לא החידוש ולא הייחוד של BENJI – קוזלק תמיד היה כן בצורה מפחידה וחולנית כמעט. ההבדל הוא שעכשיו הוא גם זורק עלינו את כל פרטי הרקע הנחוצים כדי להבין. בשורה התחתונה, BENJI הרבה פחות מרגש מאלבומיו המוקדמים של קוזלק – אם בשירים מוקדמים הוא דיבר בצורה מפחידה על נושאים אישיים (כמו הפחד שלו מזנקה ב"24", חוסר הביטחון המיני שלו ב"Drop" ועוד רבים), באלבום החדש הוא בעיקר צופה מהצד. הוא מקדיש שירים שלמים לאנשים שהוא בקושי מכיר (Carissa שפגש פעמיים, Jim Wise, ריצ'רד רמירז, מייקלין שלא ראה מאז הילדות) ולרוב נראה שהוא פשוט צופה מהצד, איש מבוגר שמספר לנו כל מיני סיפורים מההיסטוריה שלו בלי לדבר על עצמו יותר מדי.
רק ב2 רגעים הוא מזכיר את הכנות המרגשת של אלבומיו המוקדמים – שהוא מתאר את הפחד ממותה של אימו ב"My Mother's Love", ושהוא מתאר את היום שבו הרביץ לילד אחר ב"Songs Remains…". אבל זה מעט מדי לאלבום מאוד מפורט אבל קצת מנותק רגשית.
וכמובן שמוזיקלית, מלבד בודדים רוב הלחנים בינוניים ביותר ובעיבודים אין אף חידוש או משהו מעניין.
בקיצור, זהו קוזלק בצורתו הכי פחות טובה – והכי נגישה – מזה שנים. בסופו של דבר, אם מקשיבים ליצירות מופת מוקדמות כמו "24" "Medicine Bottle" "Katy's Song" "Drop" ועוד רבים, כל אחד מאלו כשיר הרבה יותר מרגש ומעניין וחשוב לי באופן אישי מהחוויה השטחית יחסית של Benji.
לקוזלק מגיעה ההצלחה הנוכחית, אבל חבל לי שאלבום בינוני כזה מעפיל בדעת הקהל על ההיסטוריה שלו, שכוללת לפחות 3-4 אלבומים שזכאים בכנות לכינוי "יצירת מופת".
אהבתיאהבתי
הי יניב,
תודה על התגובה שלך (הראשונה בבלוג שלי). מהאלבומים שציינת אני מכיר רק ארבעה. לטעמי אף אחד מהם לא מתעלה על בנג'י. אני מסכים איתך שבנג'י נגיש מהאחרים אך מכאן גם נובעת הכנות שלו. האלבום לא מסתתר מאחורי מילים מעורפלות ולא מאפשר (לי לפחות) לחמוק ממנו.
אהבתיאהבתי
לא חושב שהמילים אי פעם היו מעורפלות באמת – זה לא I am the walrus פה.
סך הכל עם קצת האזנה בסיסית אפשר לפענח את הסיפור\רקע\רגשות מאחורי כל השירים המוקדמים שלו.
ממליץ על שירים כמו Drop, 24, Katy Song, Strawberry Hill, Medicine Bottle. ובעצם כל אלבום הRollercoaster שהוא פאקינג יצירת מופת (האלבום הכי טוב של שנות ה90. הנה, אמרתי את זה, ואין לי ספק שזה נכון).
השירים הללו הרבה יותר מעניינים מסיפורים על קרובי משפחה מתים שהוא בכל מקרה לא פגש 20 שנה.
אהבתיאהבתי
פינגבק: סיכום 2014: אלבומי השנה | No Words/No Thoughts